КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 31 ЯМИР БЯХА ЕДИНСТВЕНИТЕ,КОИТО ОТБЕЛЯЗАХА В ЯМБОЛ ДЕНЯ НА ТРАКИЯ

88

В ранния следобед  на 26 март с поднасяне на цветя пред паметника в центъра на нашия град, кандидатите за народни представители от Област Ямбол отдадоха почит към паметта на хилядите тракийски бежанци намерили подслон в пределите на България, за да  съхранят себе си, децата си и родовата си памет. През 2023 г. се навършват  и 110 години от подвига на българската армия спечелила битката при Одрин. Тази дата за ямболци е особено важна и завинаги свързана със забележителния 29 ямболски пехотен полк. Неговото участие  е решаващо за успешната обсада на Одрин.

         „Наш дълг, дълг на днешното поколение е да помним и се прекланяме пред този подвиг, да го запазим и предадем на следващите поколения, за да ги има настоящето и бъдещето. А датата 26 март не е важна само за поколенията тракийци в Ямбол. Тя е важна и за всички българи” каза по този повод Божидара Божилова, втора по ред в листата на „БСП за България” за Ямбол и потомка на тракийски преселници. С призив в името на нашето бъдеще да изберем бюлетината с № 1, която ще гарантира пълна подкрепа на всяко справедливо искане, едноминутно мълчание в памет на хилядите българи тръгнали от Беломорска Тракия към своята родина България и подвига на 29 ямболски пехотен полк завърши церемонията.

           Групата кандидати за народни представители от листата на „БСП за България” продължиха на изток, към читалище „Зора” и „Търновския квартал”, където преди повече от век се издигат първите къщи на тракийските бежанци. Там с дружни усилия засадиха малка елхичка, а водачът на листата Кристиан Вигенин пожела тя да расте висока и красива в памет на преселниците от Беломорска Тракия, които са намерили своя дом в Ямбол. Защото 26 март  е ден за поклон пред всички, които са дали живота си за паметта на родовете си. Да сведем глави пред тези герои и пред всички онези, които не ги  забравят.