ДА! МОЖЕМ ДА РЕШИМ ВАШИТЕ ПРОБЛЕМИ! ПРОСТО ИЗБЕРЕТЕ № 1!

29

Божидара Константинова Божилова, на 52 години, 102  в бюлетина № 1 на БСП за България в 31 ЯМИР

Божидара Константинова Божилова е завършила  Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство в гр. Пловдив със специалност „Музикална педагогика и класическо пеене“. Актриса в МТ „Проф.Драган Кърджиев”- Ямбол. Общински съветник в Община Ямбол в периода 2011-2015 година. Създател на  „Студия по изкуствата „Белканто” и вокален педагог в нея. Има силен афинитет към изкуствата и тяхната реализация, но и в малките населени места. Тя е зам. председател на ОбС на БСП – Ямбол, сътрудник на Делегацията на социалистите и демократите в Европейския парламент. Личните й каузи са: приемане на Закона за Меценатството,  възстановяването на МТ „Проф.Драган Кърджиев” – Ямбол и хармонизиране инфраструктурата на културните институти, театралните зали и художествените галерии в съответствие с  европейските практики. Нейното хоби са кулинарията и колекционирането на салфетки, което е намерило  запален продължител на идеята  в лицето на дъщеря й Елена.

„За изкуството и културата настъпиха трудни години. Пълните оперни, концертни и театрални зали, все още аплодират талантливите ни творци и стават на  крака с уважение към изкуството им, художествените галерии по света се пълнят от картини на български художници, детските ни състави по изкуствата носят награда след награда на България, танцовите ни състави, фолклорните ни ансамбли вдигат публиката на крака при всяко свое изпълнение все още. Но нека си признаем: случва се защото не е угаснал пламъкът в душите ни, но това, което поколения преди нас постигнаха, за да се носи славата на България по света, днес отстъпва на заден план. За мен, като човек дълбоко свързан с изкуството е важно да бъдат създадени условия  този пламък да бъде запазен. И смятам, че програмата на БСП за България може да даде именно този старт за подобряване законодателната база за нашите институти по изкуствата.” е мнението на божидара Божилова.

Обещано от БСП за България: Можем да направим бюджета за култура в рамките на 1 % от БВП. Можем да създадем равнопоставеност при държавното финансиране за културните институции.