В село Попово беше открит паметник на Индже войвода.

9

„Имунната система на всеки един народ е паметта за историята. Затова трябва да сме нащрек при всеки опит за присвояване или пренаписване на историята. Когато помним миналото, ще имаме бъдеще. Тази памет оставяме на децата си, възпитаваме ги в уважение и любов към род и Родина.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в село Попово на 2 октомври. Същия ден тя и кметът Христо Христов официално откриха паметник на Индже войвода. Изработката на барелефа е на скулптора Христо Дюлгеров от Тополовград.

“За родното място на Стоян-Индже войвода, както и за ролята му като закрилник на народа, спорят много историци и до днес. Но неговите потомци ще потвърдят, че връзката му с Попово, което по време на османското робство е носело името Папазкьой, е с баща му Христо”, каза кметът Христо Христов.
Точно в двора, в който са живели родителите на Индже, е поставена паметна плоча, каза кметският наместник Ангел Апостолов. Благодарение на доц. Милю Петров, роден също в Попово, вече се знае не малко за историята на войводата. Но по-важното е, че назад в годините тук се е правело не малко през годините. През 90-те години в Попово имаше 2 земеделски кооперации с името на Стоян-Индже войвода. Провеждани са и научни конференции тук за неговото дело, а преди няколко години тук беше учредено и дружество “Индже войвода”.
“Идеята за монтирането на паметник на Индже войвода тук, в село Попово, възникна по време на конференциите и проявите, които организирахме впоследствие заедно с потомците на легендарния български войвода. И се радвам, че днес това вече е факт”, каза още кметът на община Болярово Христо Христов.
Той благодари на общинските съветници, които подкрепиха предложението му от общинския бюджет за паметника да бъдат отпуснати средства. Благодари и на дарителите: Николай Петров Николов от гр. София, Недялка Христова и фирма “Неделина” от село Попово, Цветан Ревански и „Сакарела Мрамор и гранит”, Георги Илиев и „ЗООМАШ”, Петър Петров и „Агротехимпекс-98″.
Вицепрезидентът Илияна Йотова от своя страна също благодари на инициативния комитет за създаването на паметника, на всички родолюбци, които „камъче по камъче възстановяват живота на легендарния герой”.
„Вечно ще помним героя, чийто романтичен образ извая блестящият български писател Йордан Йовков. Ще помним героя, превърнал се в символ на закрилник на народа, Индже войвода, който се застъпва за всеки сиромах, за когото дори листата плачат и го викат, както се пее във фолклорните песни. Ще помним този, който се отказа от власт и имане в името на своя народ”, подчерта Илияна Йотова в приветствието си към жителите и гостите на село Попово.
Венци в знак на признателност пред новооткрития паметник бяха поднесени заедно с мажоретките на Болярово от Илияна Йотова, от кмета на община Болярово Христо Христов, от заместник-кмета на общината и представител на Инициативния комитет за изграждането на паметника – Нина Терзиева, от председателя на Общински съвет Болярово Атанас Дженков, от заместник-кмета на община Ямбол Васил Александров, от кметския наместник на село Попово Ангел Апостолов и от дружество “Традиция”. А сред присъстващите на тържествената церемония бяха също кметове и кметски наместници на населените места в община Болярово, общински съветници, както и множество жители и приятели на село Попово.

Президентската институция за 4 път идва в община Болярово по време на този мандат, при това все в критични моменти, припомни кметът Христов. Той допълни, че е важно за решаването на проблемите местна, изпълнителна и централна власт да работят в партньорство. Такова партньорство между община Болярово и екипа Румен Радев и Илияна Йотова има.